Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 1. tammikuuta 2011

Nefertiti ilman huiveja - Nefertiti without scarves


Puhtaanvalkoinen puolimetrinen Nefertitin kipsipää on kopio Berliinin Altes Museumissa säilytettävästä värikkäästä alkuperäisteoksesta. Nefertiti eli n. 1370 eKr - 1339 eKr muinaisessa Egyptissä faarao Ekhnatonin päävaimona, jolla uskotaan olleen kuninkaan hallituskumppanina runsaasti vaikutusvaltaa hovissa ja valtakunnassa.

Nefertiti nousi länsimaissa 1910-luvulla maailmanmaineeseen kun häntä esittävä rintakuva löydettiin Ekhnatonin hovitaiteilijan, kuvanveistäjä Thutmosiksen työpajasta. Veistosta pidetään yhtenä muinaisegytiläisen taiteen merkkiteoksista ja suurimpana naiskauneuden ihannekuvana. Maalattu, kalkkikivestä valmistettu rintakuva esittää Nefertitiä 25- vuotiaana. Päässään kuningattarella on ns. "Nefertitin hilkka", korkea sininen päähine, jonka etuosassa on kuninkaan valtaa symboloiva ureuskäärme. Tiettävästi yksikään toinen kuningatar ei ole tällaista päähinettä käyttänyt, joten se lienee Nefertitille vartavasten suunniteltu.

Nefertiti tarkoittaa "kaunis ihminen on saapunut". Kun kirjailija Mika Waltari kohtasi Nefertitin alkuperäisveistoksen Berliinissä 1938, hän ihastui sen "tavattomaan hienostuneisuuteen, johon sisältyvät kauneuden lisäksi kaikki naisen mahdollisuudet petosta myöten".

Nefertiti saapui kotiini syksyllä 2004. Sen jälkeen kaikki oli toisin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti